Politiek?

Mensen kijken graag naar sport en politiek. In beide gevallen laten ze anderen het werk doen. En als er iets fout gaat, bij wat ze zien, is het natuurlijk niet de schuld van de kijker.
Zo hoopt men dat de wereld wel verandert. Door vooral aan de kant te staan met heel veel kritiek.
Maar je bent niet sportief door enkel te kijken. En politiek gaat altijd over beloftes. Soms veranderen dingen en vaak ook niet! Een stembiljet heeft wel invloed maar relatief.
We kunnen bijvoorbeeld stemmen dat iedereen gelijk is maar in de praktijk sta je daar alleen in. Alleen… omdat jij nog altijd dan toch iemand anders minderwaardig kunt behandelen.
We kunnen vergaderen wat we willen. We kunnen kiezen wat we willen. Maar in de alle dagelijkse praktijk: thuis, op straat, in de winkels, op het werk, op school,… zal pas echt blijken waar ons hart zit.
words-1752968_1280
Advertenties

Een gedachte over “Politiek?

  1. Heel herkenbaar. Ik ben van mening dat het nog verder gaat. Waar associëren wij mensen ons mee? Kiest de Surinaamse-Nederlander voor Sylvana Simons vanwege herkenning en afkomst. Geldt dit ook voor Marokkaanse en Turkse- Nederlander voor “DENK. En is het vanwege herkenning, idealisme, committeren en populisme dat er is gekozen voor Trump. En is uitsluiting een cadeau hiervan?

    Wij mensen hebben een natuurlijke aanleg om te volgen. Als wij mensen niet weten welke uitgang te moeten gebruiken in een voetbalstadium, volgen we vaak de grote massa. Ook in onzekere tijden als nu wenden we ons tot mensen van wie we denken dat zij de antwoorden weten. Opvallend is dat wij de meerderheid volgen ondanks dat de mening van de groep botst met die van onszelf. We volgen verbazingwekkend genoeg toch liever de groep, ook al heeft die het bij het verkeerd eind, gewoon omdat we de groepscohesie niet willen ondermijnen. De drang om de meerderheid te volgen is sterk, zelfs als het deel uitmaken van een meerderheid of een minderheid een kwestie van smaak of inzicht is (van Vugt & Ahuja, 2011).

    Marjory Rosheuvel BSc

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s