Hoe nieuw en anders is Naga Meditatie?

Moeilijk geheel goed te beantwoorden met zoveel meditatietechnieken van over de hele wereld, nietwaar?
Maar naar mijn beste inzicht, ervaring en belezenheid, kan ik niets vinden wat – geheel – hetzelfde is.
Je kunt zeggen dat het lijkt op een bepaalde techniek, zoals mindfulness. Maar alleen maar omdat deze nieuwe meditatie Naga ook een kop heeft, en een staart, en een vacht, en vier poten,… wil het nog niet zeggen dat we het hebben over hetzelfde: zoals een kat en een hond ook niet hetzelfde zijn!

Wat beslist uniek is in mijn ogen is het volgende:
De geest wordt niet geobserveerd en/of geanalyseerd.
De aandacht wordt simpelweg geheel verlegd naar het lichaam: de vijf zintuigen.
Daarbij is dan de waarnemer het waargenomene. Dus wordt iedere vorm van innerlijk centrum overstegen. Je bent wat je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft.
Ook wordt er geen bepaalde ervaring gezocht of opgeroepen. Het gaat om wat nu zintuiglijk het allereerste bij je binnenkomt, en dan, en dan,…
Ook staat de ademhaling niet centraal en wordt er ook geen bepaald patroon gevolgd, zoals van je kruin naar je tenen werken.

We verleggen onze aandacht naar het lichaam, terwijl we ‘normaal’ van moment tot moment, vooral in gedachten zijn en half bij ons lichaam. De hele dag jaagt onze geest zijn eigen staart achterna. Voorstellingen en verlangens over wat we niet hebben maar wel willen, zoals meer geld. En wat we niet willen hebben, maar wel  hebben, zoals ziekten. Als onze geest geen resultaat ziet, voelen we vaak ons gedeprimeerd. Naga Meditatie doet deze geest direct overstijgen, zonder enig oordeel. Er wordt geen oplossing gezocht. Maar we leren een stilte kennen, die van nature aanwezig is.

https://nagameditatie.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: