Non-dualiteit

Shankara: ‘Een kruik is niets anders dan klei. Het is naar zijn wezen klei. De vorm van de kruik heeft geen onafhankelijk bestaan. Wat is dan de kruik? Slechts een verzonnen naam.’
Sri Ramakrishna: ‘Alle problemen komen tot een einde wanneer het ego sterft.’
Nisargadatta: ‘Weten dat je een gevangene van je geest bent, is het begin van wijsheid.’

Het idee, concept,… als probleem. Maar we zijn vol van gedachten, nietwaar? We geven nooit eens alle gedachten op. We hangen gewoon concepten aan. En denken over onze gedachten.
Maar als de geest het probleem is?, het idee van wat we zijn of niet zijn. Hoe kunnen we onze geest beëindigen met onze geest te blijven voeden met ideeën?
Als je twee broodjes gezond hebt liggen voor je in een winkel voor zelfbediening. Het ene broodje ziet er niet echt gezond meer uit, te oud, de blaadjes verwelkt! En het andere broodje ziet er nog behoorlijk vers uit, welke koop je dan?
Wat er gebeurt is dat onze aandacht dan blijft op het verse broodje, nietwaar? De aandacht op het andere broodje verzwakt direct!
Als de geest het probleem is, waarom blijven we dan daar met onze aandacht zitten?
Wat gebeurt er bij een lange wandeling in de natuur?: dan raak je leeg aan jezelf en vol van de natuur. Gaat vanzelf. De geest lijkt op te bestaan en je lichaam neemt spontaan alles over, alle zintuigen gaan als een volmaakte lotus open!
Het lichaam de Boeddha.
De rots in de branding van onze onrustige geest.
Kun je de geest overwinnen vanuit het denken of gewoon simpelweg je aandacht te verleggen, naar het lichaam hier en nu?
Het lichaam kent geen dualiteit.
Zoals een jong kind in de regen geen dualiteit ervaart bij het spelen!
Het klopt dat we denkende wezens zijn maar niemand heeft gezegd, dat het denken ons leven moet beheersen en tiranniseren.
Non-dualiteit is geen uitvinding van de geest maar wordt spontaan ervaren bij de afwezigheid van ons ego. Zoals een spiegel met een dikke laag stof, eronder nog steeds een perfecte spiegel is. Zoals stilte ook in werkelijkheid ons niet ontnomen kan worden! 😉

(Afbeelding – Pixabay.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: