Kun je je eigen geest bevrijden?

Kun je je eigen geest bevrijden?
Het lijkt ergens op puur recherchewerk. Je zoekt de schuldige, je hebt enkele verdachten op het oog maar er is nog te veel indirect bewijs, zogezegd!
Zelfkennis is direct.
Ik zeg dat de schuldige in de wereld van conflicten het volgende is: dat we niet zien dat het ik (de zogenaamde waarnemer) en de persoon (het object) een en hetzelfde is.
Ik en mijn denken, zijn hetzelfde.
Maar als je beweert wel de waarnemer te zijn van je gedachten maar niet de gedachten zelf bent, is er gespletenheid.
Dat wat nooit verandert, ligt voorbij het ik en het denken.
Nu kun je beweren dat je het ik en het denken observeert maar dat is onzin. Want waar het denken is, is al een waarnemer en waar een waarnemer is, is al sprake van een object.
Je hebt geen twee geesten.
Je hebt de geest die geconditioneerd is.
En je hebt de geest die daarvan bevrijd is.
Als de geest de illusie van de waarnemer en het object (persoon) weet te achterhalen. Is het denken (geest) niet langer beperkt.
Keuzeloos gewaarzijn gaat niet over een ik en het denken dat wordt waargenomen!
Als je keuzeloos gewaar bent, is er enkel nog sprake van een ongeconditioneerde geest en niets en niemand verder.
Dus je kunt niet beweren dat je bewustzijn zelf bent, en dat je daarbij het ik-en-het-denken gewaar bent. En dat je dat alles dus niet bent, ja enkel gewaar. (Goed, ik hoop dat je het nog aan het volgen bent.)
Omdat we de persoon ontkennen in ons leven die we zijn, heeft de persoon een vrijbrief. En ook al zeggen we de persoon niet te zijn maar deze wel waar te nemen en misschien zelfs min of meer beheersen, geeft dat nog altijd voer voor conflict.
De persoon en de waarnemer van de persoon zijn niet verschillend. Als je dat direct ziet, wordt de mens niet langer beperkt door zijn eigen geest.
Het zijn ook de kinderen, bijvoorbeeld, die met alle goede bedoelingen op worden gevoed maar door bekrompen geesten (ouders) niet echt gelukkig en vrij zullen kunnen opgroeien. Op die manier is ons innerlijk conflict ook het uiterlijke conflict in de wereld.

(Foto – Pixabay.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: