Het Pad

Het is een padloos pad.
Het pad gaat over gewaarzijn, ongeconditioneerd gewaarzijn.
Probeer je niet ergens aan vast te houden. Je vliegt al terwijl je valt, zoiets.
De eerste stap is tevens de laatste stap maar dat kan innerlijke denkrimpels veroorzaken en je kunt mentaal vast komen te zitten in jezelf, nietwaar? Keer dan terug naar de aarde, je lichaam, puur zintuiglijk gewaarzijn (bewustzijn). Ik heb dat Naga Meditatie genoemd (het trainen van je zintuiglijk gewaarzijn).

Naga Meditatie ontstond in de periode 2017 en 2021.
Een bepaald patroon en/of de ademhaling staat niet centraal, zoals bijvoorbeeld bij Vipassana en Mindfulness.
Het gaat om voelen wat je voelt, zien wat je ziet, horen wat je hoort, proeven wat je proeft en ruiken wat je ruikt. Daarbij is dan tevens de waarnemer het waargenomene. De aandacht wordt dus volledig verlegd naar het lichaam, hier en nu!
Wat komt het allereerste nu zintuiglijk bij je binnen, en dan, en dan, en dan? Et cetera. Daarbij wordt niet een bepaalde volgorde (patroon) gevolgd.
Je kunt dit altijd doen: lopend, zittend, liggend.
De geest wordt simpelweg direct overstegen, door je aandacht volledig te verleggen naar het lichaam. Zonder daarbij de geest te veroordelen. Het maakt bij Naga Meditatie niet uit wat je wel of niet gelooft.

Door Naga Meditatie kan er dan weer innerlijke ruimte komen, het zogenaamde keuzeloos gewaarzijn. Dat gewaarzijn is vrij in en als zichzelf! Er geleid geen pad naar. Maar onze denkenbeelden over dit gewaarzijn kunnen ons doen strikken. En dan denken we vrij te zijn. Ervaar dat je vrij bent, dat’s alles.